Avukatların Yapabileceği Ek İşler ve Fırsatlar! Günümüz dünyasında iş ve mesleklere olan bakış açısı değişmiş, 21. yüzyıl ile birlikte yeni gözde meslekler ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında veri analisti, yapay zeka mühendisliği, Blockchain Uzmanlığı, dijital pazarlama uzmanlığı ve dijital danışmanlık gibi meslekler dışında özellikle youtuberlik önem kazanmıştır.
Nasıl ki Sanayi Devrimi üretim ekonomisinde bir devrim olarak ortaya çıkmışsa, İnternet çağı da bilgi ekonomisini ortaya çıkarmıştır. Bu devrim insanın bilgiye ulaşımını kolaylaştırdığı gibi, yeni mesleklerinde doğuşuna neden olmuştur.
Mevcut kapitalist ve merkeziyetçi düzenin neden olduğu problemler, hayatın her alanında insanlık ve komünite tarafından sorgulanmış, bu da merkeziyetsiz ve insan odaklı olmayan otomasyon/robotik mesleklerin keşfedilmesi sonucunu doğurmuştur.
Mevcut düzenin problemleri, finans, mühendislik, sosyal ilişkiler, sağlık, çevre gibi alanlarda yeni meslekler doğurmuştur.
Bunlar arasında Elon Musk’ın da öncülük ettiği yapay zeka rojeleri, 2009 yılında ilk kripto para olan Bitcoin’in ortaya çıkışıyla popülerlik kazanan Blokzincir Geliştiriciliği, Google’ın kendi ağında yaptığı güncellemeler sonucunda ortaya çıkan Google Ads, Google Analytics, Google Trends gibi araçların ortaya çıkardığı Dijital Pazarlama Uzmanlığı ve Dijital Danışmanlık, Sosyal Medya Reklam Yöneticiliği sayılabilir.
Peki makalemizin asıl konusu olan avukatların ek iş yapabileceği hususu hukuki yönde nasıl değerlendiriliyor?
Başlıklar
Avukatlar Ek İş Yapabilir mi? Avukatların Yapabileceği Ek İşler
Avukatların Yapabileceği Ek İşler kapsamında, Avukatların, kendi mesleği ile birlikte bazi ek işleri yapabileceği öngörülse de bazılarını yapması yasaklanmıştır. Avukatlık Kanunu 11. madde uyarınca avukatlar, aylık ücret, ödenek karşılığı görülen hiçbir hizmeti yapamaz. Sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslek onuru ile bağdaşmayan her türlü iş yasak kapsamında değerlendirilir.
Bununla birlikte Avukatlık Kanunu 12. madde uyarınca avukatlar herhangi bir ticari şirkete ortak olabilir, yönetim kurulu başkanlığı yapabilir. Milletvekilliği, başka bir avukatın yanında ücretli olarak çalışma, hakemlik, arabuluculuk gibi işleri yapması mümkündür.
Günümüzde evden veya internetten çalışma popüler bir meslek haline gelmiştir. Birçok avukat sosyal medyayı kullanarak kendi mesleği ile ilgili reklamları yapabileceği gibi birçok hukuki konularda da danışmanlık hizmeti verebilmektedir. Ek iş olarak tabir edebileceğimiz Dijital Danışmanlık mesleği özellikle son yıllarda ülkemizde gözde bir meslek haline gelmiştir.
Avukatlar Hangi Ek İşleri Yapabilir?
Avukatların Yapabileceği Ek İşler kapsamında, günümüzde birçok meslek grubundan insan ekonomik koşulların da etkisiyle ek iş yapma ihtiyacı hissetmektedir. Avukatlar da birçok sektörden firmanın sosyal medya hesaplarını veya reklamlarını yönetebilir, sosyal medya içerik editörlüğü ve pazarlaması yapabilir. Kendi mesleği ile ilgili başka firmaların hukuki danışmanlığını yapabilir.
Bu firmaların Google Ads, Google Analytics gibi araçları kullanarak müşteri dönüşüm oranlarını artırabilir. Youtube da kendi uzmanlık alanı ile ilgili birçok konuda video içerikler hazırlayıp reklamını yapabilir. Birçok markanın tanıtımını yaparak İnfluencer Marketing işini yapabilir. Ayrıca günümüzde oldukça popüler hale gelen kripto para ticareti yapabilir.
Avukatlar Ek Olarak Hangi İşlere Yönelebilir?
Yukarıda sayılan dijital işler, getirisi oldukça yüksek olan işlerdir. Üstelik bu işleri yapmak için bir tahsil şartı aranmamaktadır. Örneğin sosyal medyayöneticiliği, internet üzerinden öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Udemy ve youtube bu konuda oldukça faydalı bir kaynaktır. Bunun dışında bir avukat, eğer edebi yönü güçlüyse roman yazarlığı veya makale yazarlığı yaparak da para kazanabilir.
Avukatların Yapabileceği Ek İşler
Avukatların yapabileceği ek işler kapsamında, özellikle Dijital Danışmanlık işi son zamanlarda oldukça gözde bir meslek haline gelmiştir. Alanının uzmanı olan veya Dijital Pazarlama Uzmanı olarak tabir edeceğimizi güvenilir eğitmenlerden online eğitim alarak veya bu alanda kitaplar okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
Firmaların google, facebook ve instagram hesaplarını yönetip buradan ek bir gelir elde edebilirsiniz. Bunu yapabilmek içinse sadece google ve facebook algoritma çalışma mantığını bilmeniz yeterlidir. Video editleme öğrenerek etklleyici video veiçerikler oluşturabilirsiniz.
Blokzincir ve kripto alanında udemy, youtube ve BTK Akademi gibi platformlardan eğitim alıp kendinizi geliştirebilirsiniz. Farklı kripto paraların beyaz sayfalarını okuyup hangi alanlara hizmet ettiğini öğrenebilir, ekibin güvenilirliğini araştırarak yatırımlar yaparak yüksek karlar elde edebilirsiniz.
Yazılım alanında ilginiz ve yeteneğiniz varsa Ethereum yazılım dili olan solidity dilini öğrenebilir, bu alanda github gibi sitelerden okumalar yaparak kendinizi geliştirebilir, yurtdışındaki firmalara blokzincir geliştiriciliği ve danışmanlığı hizmeti vererek buradan bir kazanç elde edebilirsiniz.
Aynı şekilde canva gibi uygulamalarla tasarım yönünüzü geliştirerek şirketlerin grafik ve logo tasarım işlerini yapabilirsiniz. Bu firmaların sitelerine etkileyici metin ve içerikler oluşturabilirsiniz
Shopify gibi platformlarla sermayesiz kazanç olarak nitelendirebileceğimiz dropshipping ticaret işini farklı firmaların stoklarını kullanarak yapabilirsiniz.
Bunların dışında avukatlar internetten üzerinden ürün/hizmet satabilir. Ürün hizmet ile ilgili e-ticaret sitesi kurabilir. İnternetten alım-satım yapabilir. Kendi mesleği illgili değer katan broşür, video içerik hazırlayıp bunların pazarlamasını yapabilir.
İlginizi çekebilir:
Bir yanıt bırakın