Okul Çağındaki Çocuğun Beslenme Menüsü

okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü
okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü

Okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü oldukça önemlidir. Aslında hayatın her döneminde olduğu gibi okul çağındaki çocuklarda da beslenme düzeni oldukça önem teşkil eden bir konu olarak karımıza çıkmaktadır. Zira sağlıklı beslenmek demek daha az hastalık ve ilaçla dolu sağlıklı bir hayat, bu da sevdiklerimizle çok daha kaliteli zamanlar geçirebilmemiz anlamına geliyor.

Okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü kapsamında, elbette her birimizin yemeyi sevdiği yiyecekler ve tercih ettiği tatlar farklı olsa da beslenme düzeni konusunda aslında hepimizin ortak bir noktası bulunuyor. Bahsettiğimiz bu ortak nokta ise tam olarak bugünkü yazımızın konusu olan diyetisyenlerin de sıkça önemini vurguladığı okul çağı beslenmesi. Okul çağındaki çocuklar beslene alışkanlıklarının geliştiği ve hem fiziksel hem de sosyal ve bilişsel açıdan gelişmenin hızlandığı bir dönem olduğu için bu yaş aralığındaki çocukların tükettikleri gıdalar ileriki yaşamları açısından onlara bir yol gösterici niteliktedir. Peki okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü nasıl hazırlanmalı? Yazımızın devamında inceleyelim.

Başlıklar

Okul Çağındaki Çocuklar için Beslenme Alışkanlığının Önemi

Okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü kapsamında, okul çağındaki çocuklar bu dönemde edindikleri beslenme alışkanlıklarını çoğunlukla sürdürme eğiliminde olurlar. Oysaki bu önemli yaş aralığında edinilecek sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve alınan beslenme bilgisi ileriki yaşlarda başlarına gelebilecek birçok ciddi hastalığı önlemelerine yardımcı olmaktadır. Bilimsel araştırmaların da ortaya koymuş olduğu gibi koroner kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve damar sertliği problemleri ve bazı kanser tipleri maalesef çocukluk dönemindeki yanlış veya kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır.

Elbette çocukların beslenme alışkanlıklarını etkileyen birçok çevresel faktör de bulunmaktadır. Örneğin okul çağındaki çocukların çoğu arkadaş çevresi, okul arkadaşları veya öğretmenlerinin yanı sıra sosyal medyadan da etkilenip yanlış beslenmeye yönelebiliyorlar. Bunun yanında çocukların hangi besinlere ihtiyaçları olduğu konusunda kendi analizlerini yapamıyor oluşları veli ve öğretmenlere hatta okul yönetimine de önemli bir sorumluluk yüklemektedir.

 Zira doğru beslenme hakkında pek bir bilgisi olmayan, hangi besine ihtiyacı olduğu konusunda düşünmeyen ve çevresinden etkilenmeye oldukça müsait bu yaşlardaki çocukların edinebilecekleri en ufak bir yanlış beslenme alışkanlığı hayatları boyunca onlara zarar verecek bir olgu olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle gerek okul yönetimleri ve öğretmenleri gerekse çocuğun ailesinin beslenme, sağlıklı yaşam vb. konularda bilgili olması, gerektiğinde ilgili eğitim ve seminerlere katılabiliyor olması veya kendilerini eğitmeleri çocuklarının sağlığı açısından büyük önem taşıyor. İşte bu nedenle biz de bu yazımızda sizin için okul beslenme listelerine, zayıf çocukların da faydalanabileceği beslenme programlarına yer verdik.

Okul çağındaki 4-6 yaş çocuklarda beslenme menüsü

Bu yaş grubundaki çocukların çoğu artık söylenenleri anlayacak ve güzelce dinleyecek yeterliliğe ulaşmış olmaktadırlar. BU nedenle 4-6 yaş aralığındaki, çocuklarda aslında sağlıklı beslenme konusunda atılması gereken ilk adım onlara sağlıklı ve dengeli beslenme bilincinin kazandırılması için uğraşmak olacaktır. Bunun sağlanması adına örneğin anneler çocuğun tabağına koydukları her yiyeceğin onlara faydalarından bahseder ve vücutları için ne işe yarayacağını çocuğuna anlatırsa dengeli ve sağlıklı beslenme bilincini yerleştirmeyi en güzel ve Pratik yoldan başarmış olur. Elbette bunun çocuğu sıkmayacak biçimde ve gereksiz bilgi şeklinde değil de daha çok eğlenceli bilgiler sunarak, belki şarkılar veya oyunlar yoluyla öğretilmeye çalışılması çok daha faydalı olacaktır. Zira hepimizin bildiği üzere çocuklar yaşlarına ve bilişsel kapasitelerine uygun şekilde bir eğitim gördüklerinde birçok şeyi kolayca öğrenebilirler. Bu nedenle tam da 4-6 yaş grubuna göre şarkılar veya oyunlar kullanılarak, melodili şekilde yiyeceklerin faydaları anlatılarak annenin düzenli olarak bunları yapması sonucu çocuk dengeli ve sağlıklı beslenme bilincine ulaşacaktır.

Bu yaş grubunda aşağıdaki besinlerin her gün tüketilmesi uygun olacaktır:

  • 1-2 porsiyon herhangi bir meyve
  • Et-baklagiller-yumurta bir porsiyon ( örneğin mercimek veya nohut)
  • 4-5 yemek kaşığı sense yemeği
  • Sebze salatası
  • 2-3 yemek kaşığı pilav ya da makarna
  • 1 su bardağı süt /yoğurt veya 2-3 su bardağı ayran
  • Bir kibrit kutusu kadar peynir/çökelek
  • Bir adet yumurta veya aynı miktarda balık/et

6-12 yaş beslenme listesi

Büyüme ve gelişmenin hızlanmaya devam ettiği bu yaş aralığındaki çocukların da beslenmesi en az ilk çocukluk evresindeki daha küçük çocuklar kadar önem taşır. Bu dönemde en hızlı büyümenin kızlarda 10-12 yaş, erkeklerde ise 11-14 yaş arasında olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini çok daha iyi kavrayabiliriz.

 Bunun yanında okul çağına denk gelen bu yaş aralığındaki çocukların beslenmesinde temel amacımız onların normal büyüme ve gelişme süreçlerine gereke desteği sağlamak, çeşitli besinlerden tüketmesini sağlayarak dengeli beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak ve elbette ailesinden görmüş olabileceği ve süregelen yanlış beslenme alışkanlıkları yerine kendi sağlıklı seçimlerini yapmasında ona destek olmaktır.

6-12 yaş aralığındaki bireyler taze sebze ve meyvelerden en az 5 porsiyon tüketmelidirler. Bunun yanında ekmek ve tahıl grubundan 3-6 porsiyon, et grubu besinlerden 2-3 porsiyon ve süt gurubu denilen besinlerden ise 3-4 porsiyon yemelidirler. Ayrıca günün en önemli öğünü olarak görülen kahvaltıyı atlamak da özellikle bu yaş aralığındaki çocukların genel sağlık durumları ve okul başarıları açısından büyük önem taşır.

Yazımızda okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü nasıl olmalı? Sorusuna cevaplar verdik. Sizler de bu konu hakkındaki görüş ve tavsiyelerinizi bizlere yorum olarak ulaştırabilirsiniz.

Faydalı olabilecek diğer içerikler

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*