Ağızda Ekşime Neden Olur?

ağızda ekşime neden olur
ağızda ekşime neden olur

Ağızda ekşime neden olur? Ağızda görülen ekşime genellikle vitamin eksikliğinden ya da sinüzit gibi durumlara bağlı olarak oluşur. Bunun dışındaki çeşitli nedenler de ağızda ekşi tat hissini meydana getirebilir.

Ağızda ekşimenin farklı nedenleri olduğu için kesin bir tanı koyabilmek pek kolay değildir. Bu yüzden muhakkak doktora gidilmesi ve tedavi olunması gerekir. Ağızda ekşime neden olur? sorusu kapsamında ağız ekşimesi, gündelik hayatın aksamasına veya yeterince verim alınmamasına da neden olabilir.

Başlıklar

Ağızda Ekşime Belirtileri

Sorunun nedenlerine gelinecek olunursa pek çok sebep sıralanabilir.

  • Bunlardan en önemlisi B12 vitaminde görülen eksikliktir. Vücuttaki B12 vitamin seviyesinin yeterli düzeyde olmaması sinir sisteminde bozulmalar yaşanmasına neden olur. Bu da ağızda ekşime yaşanmasına sebebiyet verir. Dolayısıyla B12 vitaminini içerek besinleri tüketmek oldukça önemlidir.
  • Diğer bir neden ise soğuk havalara geçilmesiyle beraber grip, soğuk algınlığı, kırgınlık gibi durumlarda meydana gelir. Bu tarz hastalanmalarda ağızda ekşime görülmesi mümkündür. Hamilelik dönemindeki ilk üç ayda da bu sorunla sık sık karşılaşılır.
  • Ağız ekşimesi hamilelik belirtileri incelendiğinde ise bunun hamileliğe bağlı olarak normal bir süreç olduğu ortaya çıkmaktadır. Diğer bir neden ise sinüzittir. Üst solunum yolunda meydana gelen iltihaplanma nedeniyle koku ve tat duyularının bozulmasına, dolayısıyla da ağızda ekşimeye yol açar.
  • Çeşitli sebeplerden dolayı kullanılan ilaçların yan etkileri, fazla yemek, tüketilen besinlerin taze olup olmaması gibi durumlar da ağızda ekşimeye neden olan faktörlerdendir. Ağızdaki ekşi tat nasıl geçer sorusuna verilecek cevap ise bu durumlara dikkat edilmesiyle mümkün olabilir.

Yazımızın devamında Ağızda ekşime neden olur? sorularına daha ayrıntılı cevaplar verelim.

Ağızda Değişik Tat Hissi Neden Olur?

Ağızda ekşime neden olur? Ağızda değişik tat hissi neden olur? Bu sorun pek çok insanın yaşadığı ve şikayetçi olduğu bir durumdur. Ağız içerisinde yara olması, diş çürümesi, boğazın enfeksiyon kapması, kullanılan ilaçların yan etkileri, sinüzit gibi pek çok unsur ağızda istenmeyen tatların oluşmasına neden olur.

Bazen sabah kalkınca, bazen besin tüketince, bazen de hiçbir şey tüketmeden bile ağızda ekşime veya değişik tatlar hissedilebilir. Bu sorunun yaşanması ise kişinin yaşam enerjisinin düşmesine neden olarak rahatsız edici bir boyut kazanır.

Uzun zamandır ağız ekşimesi sorununu yaşayan kişiler hiç vakit kaybetmeden doktora gözükmelidir. Basit bir sorun olarak algılanması ve kontrol edilmemesi, beraberinde ciddi sorunların oluşmasına sebep olur. Dolayısıyla ağızda değişik tat hissi yaşanılması durumunda yapılacak ilk iş muayene olmaktır.

Ağızda ekşime neyin belirtisi? Ağızda meydana gelen ekşime genellikle ağız ve diş hastalıklarının, enfeksiyonların, ağızdaki bakterilerin mevcut PH değerini değiştirmesi ve mide hastalıkları belirtilerine neden olduğu bilinir.

Bu gibi durumlarla karşılaşıldığı zaman yapılacak kısa değişiklikler ile sorunun üstesinden gelinebilir. Fakat eğer uzun sürecek şekilde devam ediyorsa ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirme olasılığı yüksektir.

  • Mutlaka doktora gidilerek muayene olunması ve verilen tedavinin düzenli şekilde devam ettirilmesi gereklidir.
  • Gün içerisinde en az 1,5 litre su içilmesi hem vücut için hem de ağızda oluşabilecek sorunların önlenmesi için oldukça önemlidir.
  • Günlük su ihtiyacını karşılayamayan vücut bazı tepkiler ortaya koyar. Ağızda oluşan ekşime de bunlardan birisidir.
  • Diğer bir belirti ise mide ekşimesidir. Mide ekşimesi belirtileri incelendiği zaman vücudun susuz kalması ön plana çıkar.
  • Bol bol su tüketmek bu tarz sorunların önüne geçmek için bire birdir.

Ağızda Acılık Neden Olur Nasıl Geçer?

Ağızda acılık neden olur nasıl geçer? Ağızda acılık oluşturan pek çok durum sayılabilir. Sigara tüketmek özellikle de aç karna içilmesi ağızda çok kötü bir acılık oluşmasına sebep olur. Sadece ağızda acılığa değil beraberinde çeşitli sağlık sorunlarına da yol açar.

Bu yüzden sigara, önlenebilir hastalıklar içerisinde ölümün en çok yaşandığı etkendir. Sigara tüketmek tat ve koku işlevini bozarak ağızdaki tat hücrelerinin ölümüne neden olur.

Az ya da çok fark etmeksizin sigara kullanan kişiler bu sorunlar oldukça sık karşılaşmaktadır. Diğer bir neden ise, ağız bakımının yeterince yapılmamasıdır. Ağız, içerisinde milyonlarca bakteriyi barındıran ve mutlaka hijyene dikkat edilmesi gereken bir organdır.

Hijyen sağlanmaması durumunda bakteri sayısı artar, dişlerde plaklar oluşur, diş aralarında küçük yemek parçaları birikir ve çürüyerek kötü koku oluşturur. Bu yüzden ağız hijyeni oldukça önemli bir konudur.

Su ihtiyacını karşılayamayan vücut ağız yoluyla bazı sorunlar ortaya çıkartır. Ağızda susuzluğa bağlı oluşan ekşime veya acılığa “Dehidrasyon” denir.

Dehidrasyon ise ağızdaki hijyenin sağlanmaması, enfeksiyon yaşanması, ağız ve diş hastalıklarının görülmesi sorunlarını beraberinde getirir. Sorundan uzak durmanın en iyi yolu ise su tüketimine dikkat etmektir.

Bunun yanında ağız ve solunum yolu enfeksiyonları, ilaçların yan etkileri, kanser tedavisi görmek, reflü hastalığı gibi rahatsızlıklar da ağızda acılık veya ekşilik oluşturabilir. Böylelikle Ağızda ekşime neden olur? ağız tadı bozukluğu neden olur sorusuna cevap verilebilir.

Tüm bunlardan korunmak için ise sigara içilmemesi, su tüketiminin bolca yapılması, ağız hijyeninin ve bakımının uygulanması, tüketilen besinlerin taze olması gerekmektedir. Ve mutlaka doktora gidilmelidir.

Ağız İçi Neden Çamur Gibi Olur?

Ağızda ekşime neden olur? Ağız içi neden çamur gibi olur? Fazla yemeye, ağız bakımının yapılmamasına, sinüzite, boğaz, ağız ya da dişlerde meydana gelen iltihaplanmaya bağlı olarak ağız içerisinde kötü tatlar oluşması mümkündür.

Bunların yanında sinir ve stres, beyinde oluşan rahatsızlıklar özellikle de tümörler, çok sıcak yemeklerden dolayı ağızda oluşan yanmalar, ağız kuruması, yeterince tükürük üretilmemesi gibi durumlardan da bu sorun yaşanabilir.

Tüm bu nedenler ağız içerisinin çamur gibi olmasına neden olur. Bu gibi durumlarda doktora gidilerek muayene olunması önemlidir.

Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebebiyet verir. Doktora ise hemen gidilmeyip öncelikle basit nedenlerden kaynaklı ise onların ortadan kaldırılması gerekir. Böylelikle kısa süreli şikayetler sona erer. Fakat iki haftadan uzun süredir devam ediyorsa muhakkak doktora gidilmelidir.

Doktor yapacağı muayene ile sorunun altında yatan nedenleri ortaya çıkarmaya yönelik bazı testler yapacaktır. Ardından bir tedavi süreci ile bu sorundan kurtulmak mümkün hale gelir.

Burada önemli olan doktorun verdiği ilaçları düzenli şekilde kullanarak basit nedenleri ortadan kaldırmaktır. Eğer ağız içerisinde oluşan kötü tatlara neden olan şey bulunamıyorsa doktora gidilmesi önerilir.

Ağız İçi Acıması Neden Olur?

Ağız içi acıması neden olur? Ağız içerisindeki acıma hissinin pek çok nedeni olabilir. Doğrudan bu sebeple olmuştur demek yanlış olur.

Ağızdaki kuruluk, susuzluk, sigara kullanımı, diş çürümesi, diş eti iltihabı, ağızda veya boğazda oluşan enfeksiyonlar gibi nedenler örnek olarak gösterilebilir.

Bunun yanında ağızda limon tadı neden olur sorusuna da bu şekilde bir cevap vermek mümkündür. Ağız bakımının düzenli yapılmaması, yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması, aşırı sigara ve alkol kullanımı, tüketilen besinlerin bayat olması vb. durumlar ağız içi acımaya neden olur.

Burada önemli olan ağız bakımının yapılması ve sorunun devam etmesi halinde mutlaka doktora gidilerek muayene olmaktır. Genellikle basit nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla sorun çözülse de uzun süreli durumlar da aynı şey geçerli değildir.

Çünkü uzun süreli devam etmesi demek genellikle enfeksiyon, iltihap, kalıtsal hastalık gibi sorunların olduğunu gösterir.

Faydalı olabilecek diğer içerikler

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*