Masal Okuyalım
Masal okuyalım kategorimizden çocuklarınız için birbirinden keyifli ve eğitici masallara ulaşabilirsiniz. Masal okumak, bebeklere ve çocuklara faydalı olan bir aktivitedir. Uykudan önce masal okumak çocuklarınızın uykuya dalmasını kolaylaştırır ve onlara rahatlık verir. Böylece masal dinleyerek uyuyan çocuklar daha mutlu ve huzurlu olurlar.
Üstelik hayal dünyaları masal dinleyerek çok daha geniş bir ufka yelken açar. Zekâ gelişimleri için masalların yeri çok önemlidir. Masal okuyalım kategorimizden, uyku getiren masallar, eğitici masallar, dini masallar gibi en güzel masallara ulaşabilirsiniz.
Masal Nedir?
Masallar, yüzyıllar boyunca ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa anlatılagelmiş olağanüstü yer, zaman ve olağanüstü kahramanların betimlendiği sözlü halk hikayeleridir. Masalların söyleyeni belli olmadığı için halkın ürünü olduğu ve dilden dile ezberlenerek oluştuğu bir gerçektir.
Masalların Genel Özellikleri Nelerdir?
- Masallar tek bir kişiden ağızdan ağıza söylenilerek yayıldığı için tüm toplumlara mal olan anonim ürünlerdir.
- Sözlü edebiyatın ürünleridir.
- Kuşaktan kuşağa aktarıldığı için uzun zamanlar halkın dilindedir.
- Genellikle olağanüstü olaylar, olağanüstü kahramanlar ve gerçeğe uymayan mekân ve zamanlar anlatılır.
- Hayal ürünüdür.
- Genellikle iyi- kötü, güzel-çirkin, zalim- zulme uğrayan gibi zıt kavramlar betimlenir.
- Masallar “Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde …” gibi tekerlemelerle başlar.
- Masalların dili yalın, anlatımı kısa ve yoğundur.
- Masalların sonunda iyiler kazanır kötüler kaybeder. İyiler ve iyilik hep kazanır.
- Masallar nesir şeklindedir.
- Sembolik karakter ve durumlar betimlenir.
Masallar Nasıl Başlar?
Masallar “Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, pireler berber iken, develer tellal iken, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken… “gibi ses uyumları olan kelimeler ve anlamlı anlamsız betimlemelerle başlar. Bu tekerlemelerle başlamanın asıl amacı, masalı dinleyenlerin dikkatini toplamak, dinleyenlerin masala odaklanmasını sağlamaktır.
Çocuklar masal dinlemeyi ve masal okumayı çok severler. Çocukların hayal gücü çok geniş olduğu için masallarda kendilerini ayrı bir dünyada hissederler.
Uyku getiren masallar küçük yaştaki çocuklar için dinlemesi çok zevkli olur ve hayal dünyalarına dalarlar.
Her yaş grubundan insanın ilgisini çeken olağanüstü kahramanların ve hayal ürünü olayların olduğu uzun masallar, 6 yaş grubu çocuklar için de hayal dünyalarına farklı pencereler açar. Zekâ geliştirici masallar okuyan çocuklar sebep sonuç ilişkisi üzerine varsayımlarda bulunurlar. Çocukların tahmin etme ve fikir yürütme becerileri gelişir. Klasik uzun masallar okuyan bireyler ve dinleyen çocuklar masallardan klasikleşmiş olağanüstü kahramanların öğretici hikayelerinden bazı sonuçlar çıkarırlar ve ders alırlar. Masalların sonunda iyiler ve iyilik hep kazandığı için ve kötüler cezalandırıldığı için okumaktan keyif alırlar. Aslında sonucu tahmin etmek de bir bakıma kolaydır. Aslında gerçek hayatla ilgisi olmadığı bunun gibi örnekler masallarda çokça geçer.
Kısa masallar, genellikle daha yoğun anlatımı olan, ayrıntıya girmeyen, betimlemelere ağırlık veren olay örgüsü hızlı geçen masallardır. Aslında bu masalları küçük çocuklar daha çok sever. Uzun masallar okuyan bireyler özellikle çocuklar, okul çağı çocukları, hayal gücü gelişmiş bireyler arasındadır. Bu masallarda olaylar ve betimlemeler daha ayrıntılı ve daha uzundur. Olay örgüsü tekrarlara dayanır. Kahramanlar çoktur. Zaman ve mekân da bu masallarda çeşitlilik gösterir.
TRT Masal okuma programları, çocuklar için bölümler halinde masal okuma videoları şeklinde çocukların hayal dünyalarına büyük katkı sağlar. TRT Çocuk’ ta yayınlanan masal okuma videoları çocuklarla birlikte meraklı ailelerini de ekran başında toplar. Hep birlikte masalları dinleyerek ders alırlar.
Dünyaca Ünlü Masallar Nelerdir?
Masallar tüm dünyada ilgi ve merak uyandıran yapısıyla yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa yayılarak tüm dünyanın ortak ürünü olmuştur. Ancak her masalın da ilk çıktığı bir yer mutlaka vardır ki oradan dünyaya mal olmuştur. Bu masalları incelersek bunlardan sayabileceğimiz hepimizin çocukluk döneminde hayallerinde, hatıralarında olan çoğu kez inanmak istediğimiz masallardır.
- Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler
- Peter Pan
- Güliver’in Gezileri
- Güzel ve Çirkin
- Kül Kedisi
- Kırmızı Başlıklı Kız
- Fareli Köyün Kavalcısı
- Çizmeli Kedi
- Ağustos Böceği ve Karınca
- Rapunzel
- Pinokyo
- Prenses ve Bezelye
- Parmak Kız
- Alice Harikalar Diyarında
- Kurşun Asker
Bu masalları çoğunlukla çocukluk anılarında, ilk okuma kitaplarında, uykuya dalarken büyüklerin okuduğu masallar arasında sayılabilir. Bunlardan Pamuk Prenses ve Yedi Cücelerin her bir kahramanı gerçekten uzak olsa da zaman ve mekân kısıtlaması çocukluk hayallerine ket vuramadığı için, çocuklar o masalı yaşıyor gibi inanırlar. Zaten masalların amacı hayallere ve duygulara dokunmak inandırıcı olmaya çalışmaktır. O zaman masalları dinlemeye ve okumaya meraklı olan çocuklar, masum duygularını bu gerçekler kadar acı olmayan masal dünyasının içine salıverirler. Duygular ve akıl yürütmelerle tahminlerde bulunmalar her masalı ilgi çekici kılar.
Masalın ne olduğu ne gibi özellikleri olduğu ve masalın çocukların dünyasındaki önemi ve dünyaca ünlü masalların neler olduğu üzerine bahsedilirken, masalın Dünya edebiyatındaki yeri ve örnekleri de ele alındı. Masal okuyan çocuklar zekâ gelişimleri noktasında kendilerini daha iyi hissederler. Öyleyse masalı çocukların hayatına dahil etmek gerekir.
Faydalı olabilecek içerikler