Mol gebelik nedir? Normal bir hamilelik başlangıcı sırasında, yumurta döllenme sırasında tek bir sperm alır ve başka hiçbir sperm içine girmez. İki spermin içeri girmesi hamileliğin seyrini değiştirebilir.
İki sperm yumurtaya ulaştığında anormal bir embriyo ortaya çıkabilir ve birçok keseden oluşan bir yapı gelişebilir. Buna molar gebelik denir. Tam doğum lekesi olarak da adlandırılan oluşum, hamileliğin erken evrelerinde semptomlara neden olabilir.
Başlıklar
Mol gebelik nedenleri nelerdir?
Bazı gebelikler normal seyrinin dışında gelişebilir ve anne adayının sağlığını etkileyebilir. Bunlardan biri de üzüm gebeliği olarak da adlandırılan molar gebeliktir. Molar gebeliğin oluşma nedeni bilinmemekle birlikte genellikle 20 yaş altı ve 40 yaş üstü gebeliklerde görülebilmektedir. Molar gebeliğin nedenleri şu şekildedir:
Molar gebeliğin ana nedeni yaş faktörü olabilir. Genelde 20 yaş altı ve 40 yaş üstü gebeliklerde ortaya çıkması muhtemeldir. Tüm gebeliklerde görülme sıklığı 1000’de 1’dir.
Verilen ikinci en büyük sebep ise sağlıksız ve dengesiz beslenmedir.
Mol Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Mol gebelikte, kadınlar genellikle sabah bulantısı gibi normal gebelik semptomları yaşayabilirler. Çünkü anormal plasenta büyük miktarlarda gebelik hormonu HCG üretebilir. Doğum lekeli gebeliği diğer gebeliklerden ayıran belirtiler şunlardır:
Olağandışı vajinal kanama, hamileliğin erken evrelerinde yani ilk 3 ayda sayılabilir. Bununla birlikte, tüm kanayan benler hamileliği göstermez. Hamileliğin erken evrelerinde “lekelenme” adı verilen çok küçük kanamalar bile normal kabul edilir. Ancak salkım şeklinde düzensiz kanamalarınız varsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Normal bir hamilelikten daha şiddetli mide bulantısı, kusma ve saç büyümesi, bir köstebek hamileliğinin önemli belirtileridir. arasında olabilir, ancak bu belirtiler mutlaka mol gebeliği göstermez. Kesin tanı için ultrason taraması gereklidir.
Genellikle pelvis olarak adlandırılan pelviste ağrı veya basınç da mol gebeliğin bir belirtisidir.
Üzüm gebeliği tedavisi nedir?
Olası sağlık problemlerini önlemek için mol gebelik cerrahi olarak sonlandırılabilir. Mol gebelik, tekrar gebe kalma olasılığını etkilemez. Ancak doktor onayından sonra tıbbi takibe girmek ve hamileliği yeniden düşünmek gerekebilir.
İlginizi çekebilir:
- Ceviz Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
- 2022 Yeni asgari ücret ‘in etkilediği kalemler
- Nureddin Nebati: Kadınlarımızın ekonomik hayata daha fazla katılmalarına önem veriyoruz
- İstanbul’da metrobüs hareket halindeyken alev aldı!
- Türkiye’de İlk Maymun Çiçeği Vakası Görüldü! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Vaka ile İlgili Açıklamalarda Bulundu!
Bir yanıt bırakın