Sarılık Olan Bebek Kaç Saat Uyur? Bebeklerde sarılık belirtileri ve tedavisi yeni doğum yapmış anneler tarafından en çok endişe duyulan durumlardan bir tanesidir. Yeni doğan bebeklerin %60 ‘ ında, erken doğan bebeklerin ise %80 inde sarılık görülme olasılığı yüksektir.
Peki sarılık nedir ? Sarılık neden olur ? Sarılık Olan Bebek Kaç Saat Uyur? Sarılık, vücutta bilirubin denilen sarı maddenin artması sonucu cildin ve gözün beyaz kısımlarının yeşil – sarı arası renk alması ile anlaşılır. Kanda bilirubin seviyesinin yükselmesi ile birlikte tüm vücudu sarı-yeşil renk kaplayabilir. Sarılık göbek hizasını geçmiş ise kandaki bilirubin düzeyine baktırmak gerekir.
Başlıklar
Sarılık Olan Bebek Kaç Saat Uyur? Sarılık ne zaman görülür?
Sarılık yeni doğan bebeklerin doğduktan 2. İle 4.günü arasında görülmeye başlanır. Ve 1-2 hafta içinde kaybolur. Ancak ciddi sorunlarla karşılaşmamak için doktor kontrolünde olunması gerekir.
Sarılık Belirtileri Nelerdir ?
Bebeklerde sarılık belirtileri, sık sık uyuma isteği, cilt renginde farklılık ve emmesinin azalması gibi belirtiler görülür. Sarılık yeni doğan sarılığı ve hepatit B kaynaklı sarılık olarak farklılık göstermektedir. Yeni doğan bebeklerde sarılık durumu hemen hemen her bebekte görülebilir.
Bu durumun kısa bir süre içerisinde atlatılması için bebeğin iyi bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Yeni anne, eğer sütü varsa sürekli bebeğini emzirerek bu durumu hızlandırabilir. Eğer emmiyorsa mutlaka formül mamalardan 3 saatte bir beslenmesi gerekmektedir. Böylece bebek tuvaletini düzenli olarak yapar ve sarılığı kolay bir şekilde atlatır.
Sarılığın yükselmesi halinde; cilt rengi giderek koyulaşır. Sürekli uyuma isteği ve emmeme isteği olur.
Sarılığın beyni etkilemesi halinde bebeklerde; başını arkaya atma, havale geçirme, ağlama gibi sorunlar görülebilir. Bu yüzden sarılık görülen bebekler doktor gözetimi altında olmalıdır. Erken doğan bebekler, doğum sırasında zorlanmanın etkisiyle kafa derisinde kanama olan bebekler, emme sorunu yüzünden beslenemeyen bebekler, sarılık sorunu 2 haftadan fazla süren bebekler özenle doktor kontrolünde olmalıdır.
Sarılığın geçmesi için ne yapılmalıdır?
- Bebeğin kanında bulunan bilirubin seviyesi kontrol edilmelidir.
- Sarılığın sebebi belirlenmelidir.
- Sarılık belirli bir seviyeye çıktığında hastanede ışın tedavisi uygulanmalıdır.
- Sıcak ve güneşli havalarda bebek dışarı çıkarılmamalıdır.
- Anne sütünden kaynaklanan sarılıklarda ise anne sütü kesilmemelidir. Bu tür sarılıklar hafif atlatılabilir. Gerekirse doktor kontrolünde anne sütü alımına 1-2 gün ara verilebilir.
- Doktorun uygun gördüğü takdirde ilaç tedavisi uygulanabilir.
Yazımızda Bebeklerde sarılık belirtileri nelerdir? Ne yapılması gerekir? Sorularını cevapladık. Sizlerin de bu konuda tecrübeleriniz ve tavsiyeleriniz varsa bizlere mutlaka yorum bölümümüzden yazın.
Sarılık Olan Bebek Kaç Saat Uyur?
Sarılık Olan Bebek Kaç Saat Uyur? Sorusuna cevap olarak; En başta bebeğin cildindeki sarılık giderek koyulaşıp belirginleşir. Bebek daha çok uyur, emmesi azalır (bu sarılığı daha da arttırır). Eğer bilirubin çok yükselip beyni etkilemişse (kernikterus), o zaman bebek tiz sesle ağlamaya başlar, başını geriye atar, havaleye kadar gidebilir.
Bir yanıt bırakın