Reflüye ne iyi gelir? Herhangi bir gıda takviyesi yapabilmek için ağızdan alınarak yemek borusundan mideye geçiş sağlanır. Yemek borusunun mideyle birleştiği alt ucunda gıdalar geçtiği zaman açılır diğer zamanlarda ile kapakçık ile kapanır. Bu kapakçık mide asidinin ve mideye giren tüm gıdaların yemek borusuna geri çıkmasını engeller. Yemek borusunun altında yer alan kapakçının gevşemesi ile mide asidinin tekrardan yemek borusuna kaçmasına reflü adı verilir. Hastalar genellikle göğüs kafesinin arka kısmında bir yanma şikayeti ile doktorlara gitmektedir. Hastaların yemek borusunun arkasında bulunan yanma hissi ile ağızda acı bir su gelmesi durumları da meydana gelmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmaya göre toplumumuzun %20’sinde reflü bulunmaktadır.
Başlıklar
Reflüye ne iyi gelir? Reflü Belirtileri
- Yaşam Tarzını Değiştirin: Yenilen yemekler ya da içilen ürünlere dikkat edilmez. Reflünün giderilmesi için yemeklerinizi az miktarlarda ve sık öğünlerle tüketmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda yemeklerde fazla yağlı, salça, sirke gibi durumlardan uzak durulması gerekmektedir.
Fazla kilolarınız ve sigara, alkol kullanımınız bulunuyorsa bunlardan kurtulun. Aşırı sıcak yemekleri tüketmeyin. Belinizi sıkan korse, kemer gibi kıyafet parçalarından uzak durun. Bunlar reflünün ciddiyetini azaltacak olan birkaç değişikliktir.
Reflü Belirtileri şu şekildedir;
- Mide ekşimeyi ya da mide yanması,
- Göğüste yanma hissi,
- Yenilen yiyeceklerin ağza geri gelmesi,
- Kilo kaybı,
- Ağızda acı – ekşi su gelmesi,
- Ağız kokusu,
- Şişkinlik ve geğirme,
- Kronik farenjit,
- Kronik sinüzit,
- Alerjik astım,
- Diş çürükleridir.
Mide asidi nefes borusuna sızarsa o zamanda;
- Ses kısıklığı,
- Boğaz ağrısı,
- Öksürük,
- Boğazda takıntı hissi,
- Yalnızca gece krizlerinde ortaya çıkan astım,
- Aşırı horlama,
- Uyku bozuklukları olarak belirtiler listelenebilir.
Alerjik Reflü Belirtileri
Gastro-Özafagal adında olan alerjik reflünün tanısı konulması için öncelikli radyolojik bir incelemeden geçilmesi gerekmektedir. Endoskopik işlemlerden geçildikten sonra da özafagustada 24 saatlik pH ölçümü yapılması gerekmektedir. Bu hastalığın belirtileri ise;
- Asidik içeriğin geri gelmesi,
- Yutmada zorlanma,
- Ağızda fazla salyalanma,
- Uzun soluklu boğaz ağrıları,
- Seste kalınlaşma ve kabalaşma,
- Larenjit,
- Diş etlerinde iltihaplanma,
- Diş çürükleri,
- Ağızda kötü koku,
- Göğüs ağrısı olarak sıralamak mümkündür.
Reflü Belirtileri Sırt Ağrısı
Reflünün tüm hastalarında rastlanan belirti göğüste yanma hissidir. Bazı insanlarda böğüz bölgesindeki yanma hissini omuz, kol ve sırt bölgelerinde de hissedebilmektedir.
Reflüye Ne İyi Gelir
Reflünün nedenli arasında çok fazla miktarda yemek, nikotin kullanmak, aşırı yağlı gıdalar ve aşırı fazla kafein tüketmek, alkol, hamilelik ve belli başlı ilaçlar gelmektedir. Reflünün tedavisi için üç farklı yol izlenir. Bu yolların izlenme sebebi reflü yakınmalarını gidermek, yemek borusunda oluşmuş olan hasarı iyileştirmek ve gelişebilecek olan ekstra durumları ortadan kaldırmaktır. Buna göre birinci yol;
- İlaç Tedavisi: Yaşam tarzında bir değişiklik bulunsa da bunların yanında bir ilaç tedavisi görülmesi gerekmektedir. İlaç tedavisinin amacı yemek borusuna geri kaçarak reflüye neden olan mide asidini azaltmaktır. Günümüzde etkili ilaçlar ile bu hastalığı tamamen tedavi etmek mümkündür.
- Cerrahi Tedavi: Cerrahi müdahalenin amacı yemek borunun alt ucunu daha da sıkıştırarak mide asidinin geriye kaçmasını engellemektir. Lakin birinci ve ikinci yollar uygulandıktan sonra çok fazla tercih edilen tedavi yolu değildir.
Bebeklerde Reflü Belirtileri
Bebeklerde ilk bir yıl içerisinde fizyolojik reflü görmek normaldir. Bebek reflüsünde bebeğin gün içinde nasıl ve kaç kere kustuğu, uyku sırasında aldığı pozisyon, beslenme durumu ve gazının çıkıp çıkmaması durumları gözlemlenir. Bu belirtiler iyice araştırılarak fizyolojik reflü mü yoksa normal bir reflü mü olduğunu bulunur.
Tedavi edilme sürecinde ise yatış pozisyonu, beslenme şekli ve miktarı hakkında ailelere bilgiler sunulur. Bu bilgiler doğrultusunda bebekte herhangi bir değişim bulunmazsa hekim tarafından ilaç tedavileri başlanır.
Atipik Reflü Nedir?
Atipik reflü yemek borusunun iç tarafında gelişen bir ödemin ardından boğazda bir yumru hissidir. Aynı şekilde iritasyon sonrası meydana gelen durumlara bağlı olarak atipik reflüde göğüs ağrısından kaynaklı kalp hastalıkları oluşabilir. Bunlarla birlikte;
- Ses kısıklığı,
- Kuru öksürük,
- Ağrılı yutkunma,
- Yutmada güçlük,
- Hıçkırık
Gibi belirtiler de atipik reflünün belirtileri arasındadır.
Reflüye Ne iyi gelir? Reflü İlacı
Reflünün kesin çözümü ilaç tedavisi ile gerçekleşir. Günümüzde reflü ilacı olarak en çok Proton Pompası İnhibitörü (PPİ) adındaki ilaç tercih edilmektedir. Eczanelerde;
- Omeprazol
- Pantoprazol
- Lansoprazol
- Esomeprazol
- Rabenprazol
Adında beş farklı ilaç daha bulunur. Bu ilaçlar halk arasında mide koruyucu olarak geçerken mide asit salgısını bastırmaya yaramaktadır. İlaçlar sabah kahvaltıdan yarım saat önce alınmalıdır.
Boğaz Reflüsü Olanların Yorumları
- Yaklaşık üç dört yıldır çekiyorum. Hiçbir tedavisi yok. Zamanla alışıyorsunuz ara ara rahatsız edecek boyuta gelebiliyor. Yutkunamama, kusma isteği, boğazımda bir şey varmış ve bir türlü gitmeyen o hisler isyan ettirebiliyor.
Bir numaralı sebebi stres. Ne zaman streste hissetsem tavan yapıyor. Stresten uzak durmaya çalışın diyeceğim ama etrafta stres yaratan bir sürü şey var o yüzden o iş biraz zor.
Baharatlı yiyecekler ve çikolata da ikinci sırada yer alıyor. Pul biber, sucuk, salam gibi şeyler de anına tetikliyor. Çikolatalı yiyecekler bi nevi intihar sebebi.
Çok kötü hissederseniz sakız çiğneyin oldukça yardımcı oluyor.
-Ekşi sözlük: adsiz bmd - Son üç ayımı mahveden hastalık.
Dişlerimi bile çürüttü, diş etlerimin ağzına etti. İnmeyen lenf bezleri, boğaz ağrısı, mide yanması, yutkunma güçlüğü zaten hep mevcut. Dişçisiydi, iç hastalıklarıydı, kbbsiydi dökmediğim para kalmadı. Üstelik doktor tanı koyana kadar üç kutu antibiyotik kullanmak zorunda kaldım. Antibiyotik cevap vermeyince boğaz reflüsü olduğu anlaşıldı. Kullandığımla kaldım 🙂
En son lansora başladım. Eski günlere resmen geri döndüm. Test etmek için bir gün kestim, anında mide boğaz şikayetleri geri döndü, hemen aldım yine.
Benzer sorunları yaşayan ve atlatan varsa bir tutam tavsiyenizi alırım.
-Ekşi Sözlük: Soylememki
Yazımızda reflüye ne iyi gelir? belirtileri nelerdir gibi konulara değindik. Eğer sizlerin de bu konu hakkında görüşleri varsa, bizlere yorum bölümümüzden yazabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın