Ani şeker yükselmesi belirtileri kişilerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Günümüzün en sık rastlanan hastalığı diyabet olarak bilinen şeker hastalığıdır. Temelinde kan şekeri ile şeker hücrelerinin kullanılmasını sağlayan insülin hormonu arasında dengesizlik oluşması bulunur. Bu hastalık sonucunda şeker hücreleri olması gerektiği gibi kullanılmaz ve kan şekeri kanda serbest bir şekilde dolaşmaya başlar. Belirtileri fark edildiği gibi mutlaka doktora giderek tedaviye başlanılması gerekilen sinsi bir hastalıktır. Ani şeker yükselmesi belirtileri;
- İdrar Sıklığı: İnsülinin yeteri kadar salgılanmadığı zaman kandaki şeker hücreleri kullanılamaz. Gereğinden fazla şekerin damarlarda dolanmasından dolayı böbrekler kandaki şekeri temizleyecek hızda çalışır. Bu yüzden şeker hastalığına sahip olan insanlarda idrar sıklığı ve kaçırma durumları ortaya çıkar.
- Aşırı Susama ve Ani Kilo Kaybı: İnsülin hormonlarının çalışmamasından dolayı çok fazla su ihtiyacı ortaya çıkar. Özellikle de sürekli idrara çıkma durumlarından dolayı aşırı susama durumları görülür. Aynı zamanda sürekli idrara çıkıldığı için kilo kayıpları ortaya çıkar. Bu durum hiçbir şekilde sağlıklı değildir. Kan şekerinin aniden ve kontrolsüz bir şekilde yükseldiği için vücutta fazladan olan yağlar erimez. Bunun yerine göbek bölgesindeki kaslar zayıflar ve kontrolsüz kilo verilmesi sağlanır.
- Aşırı Açlık Hissi: Ani kilo ve enerji kayıplarından dolayı vücut bu durumu doldurmak isteyecektir. Bu yüzden de sürekli olarak açlık hissiyatı ortaya çıkar. Bu durum açlık krizine ya da kontrolsüz tatlı isteği olarak da görülebilmektedir.
- Bulanık Görme: Glukoz seviyesi yükseldiği zaman vücutta büyük bir su kaybı ortaya çıkar. Bu durumdan dolayı göz merceğinde görme durumlarında kısıtlamalar ortaya çıkar. Bakılan objelerde netlik bir türlü sağlanamaz ve ileriki safhalarında kalıcı görme bozuklukları olabilir.
Bunlar dışında enfeksiyonların arması, ciltte anlaşılmayan problemlerin oluşması, kadınların adet döneminde gecikmelerinin meydana gelmesi gibi fiziksel belirtilerin yanında yorgunluk, halsizlik, depresyon ve stres psikolojik rahatsızlıklarda ani şeker yükselmesi belirtileri arasındadır.
Başlıklar
Erkeklerde Ani şeker yükselmesi belirtileri
Erkeklerde Ani şeker yükselmesi belirtileri nelerdir? Sorusunun cevabı olarak şu maddeleri sıralayabiliriz;
- Ağız ve kuruluğu,
- Mide bulantısı,
- Karıncalanma ve uyuşma hissi,
- Karın ağrısı,
- İdrara sık çıkma
- Çok fazla su içme ihtiyacı,
- Kilo kaybı,
- Halsizlik,
- Yorgunluk
Olarak erkeklerin şeker hastalığında sık rastladığı belirtilerdir.
Sinirsel Şeker Hastalığı Belirtileri
Sinirsel şeker hastalığında şeker seviyesinde çok hızlı değişiklikler göstermektedir. Bu değişiklikler insan vücuduna büyük zararlar doğurur. Aniden değişiklik geçiren vücut kısa süreli de olsa sinirlilik hali ve hatalı kararlan alınmasına neden olabilmektedir. Bu durumda sürekli olarak karşımıza çıkan trafikteki öfke patlamalarının ana sebebidir. Sinirsel şeker hastalığının belirtileri;
- Hızlı ve kontrol edilemeyen kilo kaybı,
- Aşırı sinirlilik,
- Ellerde ve ayaklarda titreme,
- Ciltte kurulur,
- Bulanık görme,
- Odaklanmada sorun,
- Halsizlik ve kırgınlık hisleri,
- Sık sık idrara çıkma
Olarak sıralanabilir. Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman net bir tanı konulması için doktor muayenesi gerekmektedir. Tedavi yöntemi en geniş olan şeker hastalığı türüdür. Sinirsel şeker hastalığında bulunan tip 1 ve 2 durumlarına göre farklı tedavi yöntemleri bulunur.
Tip 1; bu diyabette ağırlıklı olarak insülin dozu uygulaması gerçekleşmektedir. Aynı zamanda doktor gözetimi altında yeni bir beslenme düzeneği oluşturularak bu şekilde farklı bir diyete girilir.
Tip 2; bu diyabette ise beslenme düzeninin baştan sona değiştirilmesi gerekmektedir. Bu tip sinirsel şeker hastalığı en sık görünen durumdur. Gerektiği zamanlarda oral olarak antidiyabetik ilaçlar kullanarak insülin hormonunun salgılanma seviyesini yükseltir.
Ani Şeker Yükselmesi Belirtileri
- Çok su içmek,
- Çok fazla idrara çıkmak ya da idrar kaçırmak,
- Ağız kuruluğu,
- Dudaklarda çatlama ve yara oluşma,
- Susuzluk hissi,
- Halsizlik ve yorgunluk hissiyatı,
- Dil üstünde beyaz tabaka oluşması,
- İdrar renginde koyulaşma ve köpürme,
- Bulanık görme,
- Açlık hissi,
- Çok yemek yenilmesine rağmen kilo kaybı,
- Genital bölgede yanma, kaşıntı ya da mantar oluşumu,
- Ağız kokusu.
Aniden şeker yükselmesi durumunda değerler düşürülmezse kısa ya da uzun dönemlerde ciddi problemler oluşabilir. Yukarıda sıralanan ani şeker yükselme belirtileri fark edildiği gibi doktora giderek tedavi sürecinin başlanılması gerekmektedir.
Diyabet Nasıl Geçer?
Diyabet hastalığının hiçbir şekilde kesin – kalıcı bir tedavisi yoktur. Tip 2 şeker hastalığı için her gün ilaç ya da insülin yapılması gerekmektedir. Bunun kalıcı olan tedavisi Metabolik cerrahi yöntemi ile sağlanmaktadır.
Metabolik cerrahi yöntemi tip1 şeker hastalığı için etkisizdir. Tip1 şeker hastalığında kişinin vücudunda hiçbir şekilde insülin bulunmadığı için tedavisi için insülin şırınga, pompa ya da kalemleri ile enjekte edilmesi gerekmektedir.
Evde Diyabet Testi Nasıl Yapılır?
Evde şeker hastalığı testi yapabilmek için görsel yöntemle ya da şeker ölçüm cihazlarından yardım alınması gerekmektedir. Görsel yöntem olarak adlandırılan cihazda ucunda glikoz oksidaz emdirilmiş çubuklar kullanılmaktadır. Test çubukları üzerine parmak ucundan kan damlatılır ve renk kataloğundan yardım alarak şeker düzeyi ölçülür.
Kan şekeri ölçün cihazında ise test çubuklarının üstüne parmaktan kan damlatılır ve ardından test çubukları cihaza yerleştirilir. Bu cihazda açlık kan şekeri ölçünü 100 – 125 mg olması durumunda gizli şeker sinyali verilir. Eğer ki 126 mg’nin üstünde bir durum ortaya çıkarsa o zaman şeker hastalığını gösterir.
Yazımızda şeker hastalığı belirtileri nelerdir? Sorusu için birçok faydalı bilgiler vermiş olduk. Eğer sizlerin de bu konu hakkında fikir ve görüşleriniz varsa, bizlere yorum bölümümüzden yazmanız yeterli olacaktır.
Bir yanıt bırakın