Tiroid hastalıklarında beslenme nasıl olmalı? Tiroid genel olarak halk arasında bir hastalık olarak bilinir fakat bu büyük bir yanlıştır. Bunun aslına tiroid vücutta boğaz bölgesinde yer alan şekli kelebeğe benzeyen ve hormonların düzenlenmesini sağlayan önemli bir organdır. Vücutta birçok işlevi olan tiroid bezleri, vücuda sağladığı katkıların yanında az çalışması veya gereğinden fazla çalışması durumunda birçok zararı da olabilmektedir. Troid Nedir? Sorusunun cevabının ardından Tiroid bezi hastalıkları nelerdir? Tiroid hastalıklarında beslenme nasıl olmalı? Bunların cevaplarını inceleyelim.
Başlıklar
Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?
Tiroid bezi hastalıkları dört farklı grupta incelenebilir. İlk olarak Hipotiroidi. Hipotiroidi tiroid bezlerinin az çalışması durumunda oluşan hastalıktır. Hipotiroidi belirtileri arasında :
- halsizlik,
- aşırı yorgunluk,
- depresif bir hal ve mutsuzluk,
- anormal kilo ve iştah artışı,
- bunun yanında kabızlık,
- seste kalınlaşma veya kısılma,
- soğuk ortamlara tahammülsüzlük,
- ellerde ve ayaklarda ödem oluşumu,
- terlemenin azalması,
- unutkanlık,
- erkeklerde ergenlik gecikmesi,
- kadınlarda ise adet süresinin veya sıklığının azalması ya da yok olması olarak sıralanabilir.
Genellikle troid bezlerinin alınması ve radyasyona maruz kalma gibi faktörler sebep olur. Her yaş gurubunda ve her insanda görülebilir fakat genellikle hafif atlatılır. İkinci olarak Hipertiroidi. Hipertiroidi Hipotiroidi’nin aksine tiroid bezlerinin gereğinden fazla çalışıp fazla hormon üretmesi durumudur.
Belirtileri arasında ise genelde Hipotirodi’nin tam tersi belirtiler görülür.
- Sinirli olma hali,
- çarpıntı,
- yüksek tansiyon,
- huzursuzluk,
- terleme,
- derinin sıcak, nemli ve incelmiş olması,
- sıcağa tahammülsüzlük,
- iştahlı olmasına rağmen kilo kaybı,
- ellerde titreme,
- saçlarda incelme,
- kırılma ve dökülme,
- ishal,
- gözlerde parlak ışığa duyarlılık ve büyüme,
- uykusuzluk,
- kadınlarda adet düzensizliği veya yokluğu ve tiroid bezinin büyümesi(guatr) olarak sıralanabilir.
Üçüncü olarak Hashimoto hastalığı. Hashimoto hastalığı genellikle tiroid bezinin bağışıklı sistemi nedeniyle az çalışması durumudur ve sonucunda hipotiroidi hastalığına yol açar. Genellikle spesifik bir belirti göstermez ve hastalar çoğunlukla hafif atlatır fakat hastalığın belirli bir semptomu olmaması nedeniyle yıllarca devam etmesi mümkündür.Bunun için de birçok farklı belirti ortaya çıkabilir. Dördüncü olarak Graves hastalığı. Yine Hashimato hastalığındaki gibi bağışıklı sisteminin yanlışlıkla tiroid bezlerine saldırması sonucu oluşur. Graves hastalığında ise hastalar da genellikle hipertiroidi belirtileri baş gösterir. Hastalık kalıtsal olup kadın, erkek, genç, çocuk arketmeksizin herkes de oluşabilir fakat genelikle 20-30 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Riskli insanlar ise hamilelik, stres ve sigara kullanan insanlardır. Beşinci olarak halk arasında da çokça bilinen bir rahatsızlık olan Guatrdır. Guatr tiroid bezlerinn fazla büyümesi sonucu oluşur. Hastalık eğer şiddetli değilse herhangi bir belirti göstermezken yaş veya cinsiyet farketmeksizin birçok insanda görülebilir. Risk faktörleri arasında bazı ilaçları kullanımı, hamilelik, aile öyküsü ve radyasyonamaruz kalma söylenebilir.
Bunun yanında en çok kırk yaşını geçmiş ve tiroid bozukluğu ihtimali yüksek kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Altıncı ve son olarak Tiroid Nodülleri. Tiroid Nodülleri tiroid bezinde ya da üzerinde oluşan büyümelerdir. Genellikle iyi huyludur ve hastalığa sahip insanların çoğu bunu hissetmezler fakat çok küçük bir kısmında nodüller kanserli olabilir. Genellikle bir belirti göstermemekle brlikte diğer tiroid hastalıkları gibi kadınlarda fazla görülür. Hastalığın artması ve nodüllerin büyümesi sonucunda ise boyunda şişlik, yutkunma ve solunum zorluğu gibi belirtiler görülebilir.
Tiroid Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalı?
Tiroid hastalıklarında beslenme nasıl olmalı? sorusunun cevabı olarak; tiroid hastalıklarının genel sebebi gereğinden az veya fazla iyot tüketimidir diyebiliriz. Eğer ki Hipotiroidi rahatsızlığınız varsa ilk olarak yapacağınız şey iyot yönünden zengin besinler tüketmektir. Bunlara örnek olarak başta balık ve kabuklu deniz ürünleri gelebilir. En çok iyot içeren balıklar ise ton balığı, morina balığı ve mezgittir. Bunun yanında patates, süt ve süt ürünleri, yumurta, kızılcık ve iyotlu tuz iyot yönünden zengin yiyeceklere örnek olarak verilebilir. Fakat tam tersine Hipertiroidi rahatsızlığınız varsa kesinlikle iyot yemeyi bırakmalısınız ve özellikle bu saydığımız yiyecekleri tüketmemeye veya olabildiğince az tüketmeye özen göstermelisiniz.
Tiroid Bezi Az Çalışırsa Ne Olur?
Tiroid bezinin az çalışması durumunda oluşabilecek rahatsızlık belirttiğimiz gibi Hipotiroidi’dir. Hipotirodi sonucu tiroid bezleri az çalışacağı için yeterince hormon üretemezler fakat genellikle hastalık hafif bir şekilde geçirilir.
Tiroid Boğaz Ağrısı Yapar mı?
Tiroid bezlerinde oluşan hipotiroidi, hipertiroidi, guatr vb. birçok hastalık farklı etkilere sahip olduğu gibi şiddetli boğaz ağrısına da sebep olur.
Yazımızda Tiroid Nedir? Tiroid hastalıklarında beslenme nasıl olmalı? Gibi soruların cevaplarını detaylarıyla açıkladık. Eğer sizlerin de bu konu hakkında sormak istediği sorular varsa, bizlere yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın