Ulusal yapay zeka stratejisi ; Ülkelerin çağın gerisinde kalmamak ve gelişen dünyaya ayak uydurmaları bir zorunluluk haline gelmiştir. Ulusal anlamda güçlenmek ve güçlü kalabilmek için en önemli faktör teknolojidir. Yapay zeka küresel çapta yoğun ilgi görmektedir. Hızla gelişmekte olan yapay zeka teknolojisi ülkeler açısından büyük öneme sahiptir.
Bu yüzden birçok ülke yapay zeka için büyük çaplı yatırımlar yapıyor. Türkiye’ de bu doğrultuda 5 yıllık bir plan dahilinde yapay zeka için, ülkenin gelişmesi ve kalkınması adına girişimde bulunmuştur.
Başlıklar
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Nedir?
Yapay zeka, sıklıkla duyduğumuz bir kelime olmakla birlikte artık hayatımızın kaçınılmaz bir parçası haline gelmiştir. Hayatımızın çoğu alanında karşımıza yapay zeka ile oluşturulmuş olan birçok şey çıkmaktadır. Örneğin sanal asistan, oyunlar, akıllı arabalar, güvenlik sistemleri, müzik ve seyir öneri robotları, sohbet ve destek botları şeklinde sıralamak mümkündür. 2030 yılına kadar daha çok hayatımızın içinde olacağı düşünülüyor. Peki nedir bu yapay zeka diyecek olursanız cevap şu şekildedir. Ulusal yapay zeka stratejisi kapsamında, yapay zeka; bilgisayarın veya bilgisayar kontrolünde olan bir robotun birçok faaliyeti zeki canlılara benzeyecek şekilde işlev görmesidir. Basit bir deyiş ile yapay zeka, bilgisayarın insan gibi düşünmesini sağlar.
Yapay zeka, 1943 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında kripto analizi gereksinimi ile üretilmiş olan mekanizmalar sayesinde var olmuştur. Yapay zeka konusunda ilk çalışmaları yapan kişiler McCulloch ve Pitts’tir. Buna ek olarak McCarty tarafından ortaya atılmış oaln yapay zeka, McCarty tarafından temellendirilmiştir.
Günümüzde en yaygın olarak görülen yapay zeka örnekleri ise sesli asistanlar, otonom sürüş sistemleri, sosyal medyadaki haber akışları, müzik ve medya akış hizmetleri, sağlık sektörü şeklindedir.
Ulusal yapay zeka stratejisi kapsamında, dört adet yapay zeka türleri mevcuttur. Bunlar:
- Salt Tepkisel
- Limitli Hafıza
- Zihin Teorisi
- Öz Farkındalığı Olan
Salt tepkisel zeka, yapay zekanın en basit formudur. Limitli hafızaya bir örnek ise kişisel sanal asistanlardır. Zihin teorisi ise insan hareketlerini ve duygularını anlayabilen bir tür yapay zekadır. Sosyal anlamda etkileşime girebilmektedir. Öz farkındalığı olan ise kendi ile ilgili her şeyi bilen ve kendi hakkında bilgi verebilen yapay zeka türüdür. Bilinçli, zeki ve duyarlı olarak bilinen bu tür makinelerin gelecekteki jenerasyonu şeklinde tanımlanıyor.
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?
Yapay zeka mühendisliği henüz hayatımıza yeni girmiş olan bir meslek dalıdır. Bu yüzden daha yeni yeni duyulan ve tanınmaktadır. Yapay zeka mühendisleri, yapay zekanın tanıtımını sağlar, makina algoritmalarının ve derin öğrenme algoritmalarının nasıl çalıştığını araştırmaktadır.
Kısaca yapay zeka mühendisleri insan zekası ve makinanın gücünü bir arada kullanabileceği derin öğrenme algoritmalarını ve robotik kodlama aracılığı ile yapay zeka uygulamalarının nasıl çalıştığını araştıran bir meslek olmaktadır. Yeni bir alan olması dolayısı ile şuan için fazla bir istihdam söz konusu olmasada yapay zeka mühendisliğine ilgi büyük olmaktadır.
Türkiye’nin Yapay Zeka Stratejisi
Bulunduğumuz zaman dilimi ve yüzyıl itibari ile çağımızın gerekliliklerinden biri yapay zekadır. Küresel çapta kalkınmak isteyen ülkeler yapay zeka ya yönelmişlerdir. Türkiye yapay zeka ile ilgili önemli planlamalar yapmıştır. Peki Türkiye’nin yapay zeka stratejisi neleri kapsamaktadır biliyor musunuz?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından ortak bir plan hazırlanmıştır. Türkiye 2025 yılına kadar, 5 yıllık bir yapay zeka strateji planı hazırladı. Bu önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapay zeka konusunda hedefleri ve atacağı adımları plan 6 adet stratejik öncelik dahilinde hazırlanmıştır.
Türkiye 2025 yılına kadar yapay zeka uzmanı yetiştirmek, yapay zeka alanında istihdamı arttırmak, araştırma, yenilikçilik ve girişimciliği desteklemek, kaliteli veri ve teknik altyapıya erişim sağlamak,sosyoekonomik uyumu hızlandırmak, uluslararası yapılan işbirliklerini güçlü tutmak, yapısal iş gücü ve dönüşümlerini hızlandırmak doğtultusunda bir yapay zeka stratejisi hazırlamıştır.
Türkiye, uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda ilk 20 ülke arasına girmeyi hedefliyor. Toplam 50 bin kişinin istihdam edilmesi beklenen diğer bir konudur. Bu strateji kapsamındaki amaç ‘Dijital Türkiye’ ve ‘Milli Teknolojim Hamlesi’ vizyonu çerçevesinde belirlenmiştir. Temel amaç Türkiye’nin yapay zeka alanında ileri derecede iyi bir konuma gelmesi ve güçlü bir Türkiye hedefine daha da çok yaklaşmaktır. Bu strateji dahilinde 6 öncelik, 24 amaç ve 119 tedbir bulunmaktadır.
Bir yanıt bırakın