Azospermi tüp bebek yaptıranlar memnun mu? Bu soruyu, anne baba olmak isteyen birçok birey sıklıkla soruyor. Tüp bebek, infertil çiftler için kullanılan asırlık bir yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde en popüler kısırlık tedavilerinden biri “in vitro fertilizasyon”dur. Açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tıkalı fallop tüpleri, düşük sperm kalitesi, kilo veya ileri yaş gibi durumlarda çiftler tüp bebek ile çocuk sahibi olabilir. Tüp bebek tedavisi, dişi üreme hücreleri olan yumurtalıklar ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin vücuttan uzaklaştırılarak laboratuvar ortamında vücut dışında toplanması işlemidir.
Azospermi tüp bebek yaptıranlar kapsamında, döllenmiş yumurta bölünmeye başlar ve laboratuvar ortamında embriyo adı verilen gelişiminin ilk aşamasını geçirir ve hamile bir kadının rahmine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra elde edilen hamilelik, doğal bir hamilelikten farklı değildir. Doğal gebelikten farkı, döllenmenin laboratuvar koşullarında yapılması ve döllenen yumurtanın tekrar anne rahmine yerleştirilmesidir. Tüp bebek tedavisinden önce özellikle erkek kısırlığı durumlarında aşı tedavisi de tercih edilebilir. Bu yöntemde toplanan spermler rahme transfer edilir.
Başlıklar
Azospermi Tüp Bebek
Azospermi tüp bebek yaptıranlar kapsamında ele aldığımız bu yazımızda, Azospermi, çeşitli nedenlerle menide sperm bulamama durumudur diyebiliriz. Semen analizi sırasında canlı sperm elde edemeyen baba adaylarında ise sadece prostat bölgesinden gelen sıvı mevcuttur. Bir yumurtayı döllemek için sperm eksikliği kısırlığın nedenidir. Ancak ileri teknoloji sayesinde genetik azospermi tedavisi ile artık çocuk sahibi olmak isteyen erkekleri engellemiyor. Sperm üretimi olmasa bile testis dokusundaki küçük tübüler yapılarda sperm üretimi çeşitli aşamalarda devam eder. En son onaylı teknoloji ile donatılmış Tüp Bebek merkezlerinde doğal yöntemlerle sperm elde edemeyen baba adaylarından mikro sperm elde edilebilmektedir.
Sadece normal şekle sahip sağlıklı bir sperm bir yumurtayı dölleyebilir. Bu nedenle sperm testi, tüm dinamikleri hesaba katarak bireyselleştirilmiş tedavi planlamasında çok önemlidir. Sperm sayısı ve hareketliliği ile ilgili sorunlar tıbbi yöntemlerle tedavi edilebilir. Toplanan spermada morfolojik bozukluklar tespit edilirse, genetik tanı testi ile sağlıklı sperm seçilebilir. Chip Baby olarak da bilinen “Mikroçip Uygulaması” ile en kaliteli sperm seçilerek gebelik şansı arttırılabilir.
Azospermi Tüp Bebek Çeşitleri
Azospermi tüp bebek yaptıranlar kapsamında şunu ifade edebiliriz ki, iki tip azospermi vardır. Bunlardan biri obstrüktif azospermi, diğeri ise obstrüktif azospermidir. Testis tıkanıklığında testiste sperm olsa bile vas deferens veya testislerdeki tıkanıklıklar nedeniyle meni dışarı atılamaz. Genital organların enfeksiyonu veya doğuştan vas deferens eksikliği bu duruma neden olur. Azospermi, tıkanıklıkla ilgili olmayan, menide sperm olmaması veya çok az sperm üretilmesidir. Azospermi tedavisi olan hastaların e aralığı bu gruba dahil edildi. Genetik ve hormonal bozukluklar, doğuştan yüksek testisler ve radyasyon nedeniyle oluşabilir.
Öncelikle hastada azospermi olup olmadığı belirlenmelidir. Bu durum sperm röntgeni denilen bir yöntemle anlaşılır. 2 haftada bir kontrol edilen 23 spermatogramdan sonra sperm bulunmazsa azospermi teşhisi konur. Ardından ön idrar tahlili ve kromozomal değerlendirme yapılır. Çünkü – 12 azosperm vakasında yapısal veya kromozom sayısı sorunları vardır. Aynı zamanda Y kromozomundaki kırıklar da incelenebilir.
Bir hastada azospermi görüldüğünde öncelikle hormonal ve genetik bozukluklar varsa nedeni araştırılır. Çünkü hormonal bir dengesizlik varsa, durum ilaçla tedavi edilebilir ve spermin menide görünmesi ve hatta doğal olarak doğum yapması çok olasıdır. Genetik nedenlerle sperm üretimi bozulursa ilaç tedavilerine yanıt büyük ölçüde sağlanabilir. Ancak bir grup hastada tedavi sırasında sperm elde etme şansı yoktu. Kök kanalında bir tıkanıklık varsa bu tıkanıklık cerrahi müdahalelerle giderilebilir ve kısa sürede tatmin edici sonuçlar alınabilir. Tüp tıkanıklığı olan hastaların çoğunda tüp bebek tedavisine gerek kalmadan normal bir şekilde sperm geri kazanımı sağlanabilir.
Azospermi Çocuğu Olan Var Mı?
Tüp bebek teknik olarak dişi üreme hücresi olan yumurtanın, erkek üreme hücreleri ve spermlerin toplanarak laboratuvar ortamında vücut dışında bir araya getirilmesiyle döllenmesidir. İlk olarak hamile kadınların yumurtalıklarındaki yumurtalar yönteme göre özel ilaçlarla uyarılır. Daha sonra ultrason rehberliğinde toplanır. Baba adayından konvansiyonel veya girişimsel yöntemlerle elde edilen spermler ve anne adayından elde edilen yumurtalar laboratuvar ortamında döllenir. Gelişmekte olan embriyolar daha sonra rahime yerleştirilir. Embriyo transferi dediğimiz bu işlemden sonra yaklaşık 10 gün sonra tedaviye yanıt değerlendirilir. Tedavinin başarısı kişiden kişiye ve her tüp bebek denemesinde değişiklik gösterebilir. Azospermi tüp bebek yaptıranlar kapsamında, Azospermi olup çocuğu olanlar kadınlar kulubü içinde sıklıkla rastlayabilirsiniz. Bunun yanında Azospermi tüp bebek yaptıranlar kadınlar kulubü üzerinden rastalayabilirsiniz.
Tüp bebek tedavilerinin sayısında bir sınırlama yoktur. Adayın anne ve babası bu şekilde istenilen tedaviye ekonomik ve duygusal olarak hazır ise tüp bebek tedavisi tekrarlanabilir. Tüp bebek denemelerinde genellikle ilk üç tedavide gebelik elde edilir. Üç tedaviyi denediyseniz ve hala hamile kalamıyorsanız, buna tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı denir. Tedavide ilk girişimde başarısızlık, umutsuzluk için bir neden değildir. Çünkü ilk deneme, ikinci deneme için yol göstericidir. 810’da doğum yapan çiftler var ama anne ve baba adaylarında; Hayal kırıklıklarının ve psikolojik yıpranma ve yıpranmanın yalnızca aksiliklerle artacağını bilin. Azospermi tüp bebek yaptıranlar kapsamında araştırmalara göre azospermi olup çocuğu olanlar 2020 de çok fazla görülmektedir.
Tüp Bebekte Rosi Tekniği.
ROSI yöntemi, Türkiye’de yeni başladığımız ve başarılı olduğumuz son teknoloji bir süreç. Öncelikle azosperminin nedenleri detaylı olarak incelenir ve çözüm önerileri verilir. Ancak bu çözümlerle başarı sağlanamadığında çocuk sahibi olmak için ROSI yöntemine başvurulur.
Bu yöntemle yapılan detaylı araştırmada, yumurtayı dölleyemeyen normal spermlere öncül yuvarlak spermatozoa ve özel dölleme prosedürlerinin uygulandığı tespit edildi. Bu işlemden elde edilen embriyoları transfer ederek ROSI işlemini gerçekleştiriyoruz.
ROSI, spermatojenik kısırlık tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Azospermi teşhisi konulan kişilerin menilerinde olgun sperm bulunmadığından, TESE yöntemi ile bulunan yuvarlak spermatozoa adı verilen hücrelerin yumurtalara enjekte edilmesiyle yapılır.
Klasik tüp bebek tekniğinde, atılan sperm örneğinden olgun sperm alınır, en iyi spermler seçilir ve yumurtaya yerleştirilir. ROSI yönteminde erkek menisinde olgun sperm olmadığı için klasik işlem mümkün değildir. TESE ile elde edilen dokudan çıkarılan yuvarlak hücreler oositlere yani yumurtalara verilir.
Azospermi Tedavi Kaç Gün Sürer?
Obstrüktif azospermi de denir. Asıl sorunun sperm üretimini etkileyen bir tıkanıklık olduğu bu durumda, başarılı tedavi şansı genellikle yüksektir. Daralmış veya tıkanmış alanın konumuna bağlı olarak düzeltici işlemlerden sonra seminal akıntı olabilir. Ancak sperm sayısı doğal bir hamilelik için yeterli olmayabilir ve tüp bebek tedavisi gerekebilir. Veya ameliyat çok ince ve kırılgan kanallara yapıldığı için restenoz veya tıkanıklık ihtimali hiç de düşük değildir.
Bu nedenle bu hastalarda direkt tüp bebek tedavisine başlamak kötü değildir. Testislerden sperm elde etme yöntemlerinden biri olan PESA veya TESA ile bu hastaların çoğundan iğneler ve özel yöntemlerle açık cerrahiye gerek kalmadan sperm elde edilebilmektedir. Mikroenjeksiyon ile bu spermlerin bir yumurta hücresi ile birleştirilmesi ile hamile kalınması mümkündür. İşlemden sonra kalan sperm çiftin izni ile dondurularak sonraki tüp bebek tedavilerinde kullanılmak üzere saklanabilir. Azo spermli bebek sahibi olanlar tekrar çocuk sahibi olmak istediklerinde bu tip spermleri mikro kullanabilirler.
Azospermi tüp bebek yaptıranlar kapsamında, Azospermi hastalarında hormonal problemler önemli bir yer tutmaktadır. Ne yazık ki, ilaç tedavisi ne büyük bir hasta grubunda ne de altta yatan hormonal bir sorunu olan ve ilaç tedavisi ile çözülebilecek hastalarda yardımcı olmuyor. Testis yetmezliği veya testis yetmezliği dediğimiz hormonal dengesizlik detaylı bir muayene, hormonal ve genetik testler gerektirir.
Bir yanıt bırakın