Bebeklerde uyku apnesi neden olur? Nasıl tedavi edilir? Apne; uyku halindeyken nefes alma durumunun birkaç ya da fazla durma sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Bu hastalık genel olarak yetişkinler de rastlansa da çocuklarda hatta bebeklerde bile görülebilir. Bebeklerde uyku apnesi üst solunum yollarında meydana gelen kaslardaki gevşeme sonucu ortalama on saniye kadar nefesin kesilme durumudur. Bebeklerde uyku apnesi problemi genel olarak iki yaş altındaki bebekler de boğaz gelişiminin sağlanamamasından kaynaklı, iki yaştan büyük çocuklar da genizdeki etlerin büyümesi ve bademciklerin şişmesi sebebi ile görülür. İki yaştan küçük bebeklerde boğazdaki gelişim bozukluğundan kaynaklı gürültülü nefes meydana gelir. Bunun sonucu da uyku apnesi olarak karşımıza çıkar.
Yeni doğan bebeklerde uyku apnesi görülebilir. Yeni doğan bebekler de genel olarak yapısal bozukluklardan kaynaklanır. İleriki zaman da görülen uyku apnesi nedenleri; aşırı kilo, geniz eti problemleri, bademcik ve üst solunum yollarındaki organların anatomik yapısındaki bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Sağlıklı uyku uyuyamayan çocuklar da halsizlik ve huzursuzluk olur.
Uyku apnesi problemi olan bebeklerin uyku anında yaşadığı bu durum solunumun durması ile oksijen miktarında azalma, karbondioksit miktarında artış olur. Bu durum kalp rahatsızlıklarıyla beraberinde ani uyku ölümlerine sebep olabilir. Peki bebeklerde uyku apnesi neden olur? bebeklerde uyku apnesi belirtileri nelerdir? yazımızın devamında inceleyelim.
Başlıklar
Bebeklerde Uyku Apnesi Belirtileri
Bebeklerde uyku apnesi kolaylıkla tespit edilebilen bir hastalıktır. Tedavi gerektiren bu hastalık ileri ki zamanlar da başka hasarlar vermemesi açısından önemlidir.
Bebeklerde uyku apnesi belirtileri;
- Uyku sırasında nefes almakta zorlanma ya da nefes kesilmesi
- Solunum yolunun tıkanmasıyla meydana gelen horlama
- Uyku sonrası huzursuzluk ve yorgunluk
- Uyku sırasında aşırı terleme
- Uyku sırasında ani hareketler şeklinde görülür.
Yeni doğan uyku apnesi belirtileri de aynı şekilde horlama, uyku sırasında sıçramalar ve uyku terörü şeklindedir.
Bebeklerde Apne Ne Zaman Geçer?
Uyku apnesi belirtileri gösteren bebekler muhakkak bir uzman tarafından muayene edilmelidir. Doktor gerekli incelemeleri yaptıktan sonra tedaviye başlayacaktır. Bebeklerde uyku apnesi tedavisine başlamadan önce hastalığa neden olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Eğer uyku apnesi yaşayan bebek aşırı kilolu ise zayıflamasına yönelik çözüm bulunur. Bu hastalığa boğazda ya da burun bölgesindeki iltihaplanmalar neden oluyorsa ilaç tedavisi başlanır. Geniz eti problemi varsa o zaman cerrahi müdahale ile geniz eti alınır.
Bebeklerde uyku apnesi altta yatan nedenler ortadan kaldırıldığında geçer. Uyku apnesinin iki türü vardır; tıkayıcı uyku apnesi ve merkezi uyku apnesi. Tıkayıcı uyku apnesi uzman hekim müdahalesi gerektirir. Merkezi uyku apnesi ise yaşına giren bebekte kendiliğinden ortadan kalkar.
Uyku Apnesi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde uykuda nefes kesilmesi uyku apnesi şüphesi verir. Bunun yanında ani uyanma hareketleri veya aşırı derece horlama görüldüğünde doktora gidilmelidir. Doktor uyku apnesi şüphesi ile gelen hastaya “polisomnografi“denilen uyku apnesi testi yaparak anlayabilir. Yüzünüzün belli kısımlarına elektrotlar takılır uyku süresince deki beyin fonksiyonlarını ve kalp ritimlerini kayıt eder. Yapılan bu testte uykuda meydana gelen solunum problemleri olduğunda hastalığın tanısı kolaylıkla konulur. Uyku apnesi olan bebeklerde uyku sırasında morarmalar görülebilir.
Bebeğiniz uyku apnesi belirtileri gösteriyorsa doktorunuz çeşitli muayenelerden geçirecektir. Birtakım testler yapıp kandaki oksijen miktarına bakılır kalp atışlarını kontrol eder. Gerekli görülmesi durumunda röntgen de isteyebilir.
Bebeklerde Uyku Apnesi Geçer Mi?
Genel olarak bebeklerde uyku apnesi neden olur? kapsamında, genellikle bu durum prematüre doğan bebeklerde rastlanır diyebiliriz. Erken doğan bebeklerin tam olarak sinir sistemleri gelişmediği için uyku apnesi problemiyle karşılaşılabilir. Bunun dışında geniz eti, alerjik durumlar ve anatomik açıdan yapısal bozukluklar neden olabilir.
Uyku apnesi tedavi edilmez ise çocuklarda ileri ki zamanlar da dolaşım sisteminin ve solunum yollarının büyük hasar görmesine sebep olur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Hatta ilerlemiş boyutlarında ölümle sonuçlanabilir.
Uyku apnesi tedavisi olan bir hastalıktır. Bebeklerde meydana gelen uyku apnesi hastalığı genel olarak merkezi uyku apnesidir. Merkezi uyku apnesi bebek bir yaşına geldiğinde tamamen biter. Ama yine de uyku apnesi belirtileri gösteren bebekler vakit kaybedilmeden sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
İki yaştan büyük çocuklar da uyku apnesi doktor müdahalesi gerektirebilir. Uyku apnesine neden olan bulgular ortadan kaldırıldığı taktirde bu hastalık tamamen geçer. Tıkayıcı uyku apnesi problemi olan çocuklar da ameliyat gerekir.
Bir yanıt bırakın