Boyun Omurilik Kanal Daralması Ameliyatı Riskleri nelerdir? Omurgamız, vücudumuzu taşıyan ve dik bir şekilde durmamızı sağlayan iskelet sistemimizin bir parçası olan yapıdır.
Omur kemiklerinin üst üste sıralanması ile oluşan bir yapı olan omurga, diskler ve bağlar arasında ve başınızla leğen kemiğine kadar oluşan bir yapıdır. Bu iskelet yapısı solunum sistemi için önemli bir rol oynamaktadır.
Omurgayı oluşturan omurların arasında bulunan eklemler hareket etmeye olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda omuriliğin bir diğer özelliği de içerisinde omurilik kanalı bulunmasıdır.
Omurgayı birleştiren eklemler diskler arasında esnekliğini kaybedebilmektedir. Bu sebeple eklemler genişleyecek, kireçlenecek ya da yumuşak dokular kalınlaşmaya başlayacaktır. Bunlara bağlı olarak da omurilik kanalında daralma meydana gelecektir.
Başlıklar
Boyun Omurilik Kanal Daralması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Boyun Omurilik Kanal Daralması Ameliyatı Riskleri kapsamında, Omurilik kanal daralması ciddi bir rahatsızlıktır. Bu daralma sonucunda, sinirler ve omurilik görevini yerine getiremez. Omurga kanal daralması bacakları direkt olarak etkileyen bir hastalıktır.
Bacaklara doğru giden sinirlerde sıkışma oluştuğundan her iki bacakta birden uyuşma olur. Tedavi olunmadığı takdirde hastalık ilerler. Hastanın yaşam kalitesi düşer ve daha da kötü sonuçlara sebep olur.
- Omurilik kanal tedavisinde ilk olarak cerrahi müdahale yapılmaz.
- Cerrahi olmayan müdahaleler işe yaramadığı zaman hastanın yürüme ve hareket etme gibi durumlarda güçlük çekmesiyle ameliyat işlemine ihtiyaç duyulur.
- Hastanın iyileşmesi için en iyi yöntem cerrahi tedavi yöntemidir.
- Alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gereken omurilik kanal daralması ameliyatında hastanın hangi düzeyde rahatsızlığı olduğuna göre risk oranı da artmaktadır.
- Her ameliyatta olduğu gibi omurilik kanal daralması ameliyatında da riskler vardır.
- Bu ameliyatta hastanın yatağa bağlı kalması, yürüyememesi gibi ihtimaller ameliyatın risklerinden çok daha tehlikelidirler.
- Ameliyat sonrasında felç olma ihtimalleri oldukça düşüktür.
- Ameliyat sonrasında hastalar bacaklarında oluşan ağrının hafiflediğini belirtmektedirler.
Omurilik Ameliyatı Tehlikeli Mi? Boyun Omurilik Kanal Daralması Ameliyatı Riskleri
Boyun Omurilik Kanal Daralması Ameliyatı Riskleri kapsamında, her ameliyat kendisine göre bazı riskleri içerisinde barındırır. Omurilik kanal daralması ameliyatında da bazı riskler vardır. Hastanın tedavi olmak istememesiyle yatağa bağlı kalıp bir daha yürüyememe riski daha korkutucu bir ihtimal olacaktır.
Omurilik kanal ameliyatının risk durumu hastanın hangi seviyede olduğu ile ilgilidir. Ameliyat sırasında felç olma ihtimali de oldukça azdır. Ameliyat sonrasında hastalar yürüme mesafelerinin kısaldığını ve bacaklarında oluşan ağrı hissinin daha az olduğunu belirtmektedirler.
Kanal Daralması Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Omurga kanal daralması ameliyatı omurilik ve sinirlerde oluşan baskıyı ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Ameliyat tipini dar kanalın yeri ve sıkışma seviyesi belirlemektedir.
Boyun Omurilik Kanal Daralması Ameliyatı Riskleri kapsamında, omuriliğin sıkışma nedeni olan disk, kemik ve bağ gibi yapılar gerekli görülürse alınmaktadır. Omurilik kanal daralması ameliyatı sırasında tüm sinirler tek tek görülmektedir. Omurgaya baskı yapmakta olan disk ya da kemik alınarak kanal genişletilir.
Omurilik kanal daralması ameliyatı geçirecek olan hasta daha öncesinde hiç ameliyat geçirmediyse ya da herhangi bir kırık, bel kayması gibi bir sorunu yoksa ameliyat sırasında vida – çubuk kullanımına gerek kalmaz ama hastanın bu tarz problemleri olduysa ve sıkışma tek taraflı değilse ameliyat sırasında omurgaları desteklemek amacıyla vida ve çubuklar kullanılabilir.
Kullanılan bu metaller ameliyattan sonra kemik gibi davranacak ve hasta bu kullanılan metalleri hissetmeyecek. Ameliyat sonrasında birkaç ay içerisinde kemikler birbirine kaynayarak yükü omurgalar taşımaya başlayacak.
Boyun Daralması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Omurilik kanal daralması ameliyatı 1 ila 3 saat arası bir süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. Alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından gerçekleştirilecek olan omurilik kanal daralması ameliyatı sonrasında yaşanacak olan komplikasyonları en aza indirmeniz mümkün olacaktır.
Genel anestezi ile gerçekleştirilen ameliyatın riskleri tamamen hastalığın seviyesine bağlı olarak artmaktadır. Ameliyat sırasındaki riskleri en aza indirmek için tecrübeli doktorlara kendinizi emanet etmeniz gerekir.
Dar Kanal Ameliyatından Sonra Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Omurilik kanal daralması ameliyatı olan hasta genellikle birkaç gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ameliyat olduğu gün ya da ertesi gün hastanın kendini toparlaması için ayağa kaldırılır.
Ameliyat sonrasında ilk bir haftayı evde geçirmeleri hastalara tavsiye edilir. İkinci hafta itibariyle hastalar artık normal yaşamına dönebilmektedirler. 3 ila 4 aylık bir süreç içerisinde hasta tüm ağrılarından kurtulacaktır. Tam anlamıyla iyileşme süresi ise bir yılı bulabilmektedir.
Ameliyat sonrasında hastanın dikkat etmesi gerekenler;
- Yürüme ve eğilip kalkmaya
- Ameliyatlı bölgenin korunması
- Klozet kullanılması
- Ağır işler yapmamak
- Kas ve kemikleri güçlendirmek için beslenme programı
- Doktorun önerdiği egzersizlere uymak.
Faydalı olabilecek diğer içerikler
Bir yanıt bırakın